bulan ramadhan

salam....semua
selamat berpuasa
dah bebulan blog ni x aktif
bersawang jadinyer............
apapun....ia akan aktif semula tp x tau bila.........

Bersatu Kita Teguh.....

Labels: 0 comments | | edit post

Siapa yg tiru Siapa?

Siapa yg tiru siapa? Siapa Maling?

Alright.. Byk yg kita dengar pasal hal Indonesia yg x puas hati dekat Malaysia & ckp mcm2 dkt orang Malaysia.. Maling lah, maligshit lah.. Apa lagi ah? Smpai abeh smua website kt Malaysia ni nk di”hack” diorang.. X ckup lagi ngan tu kluar plak lagu hina Malaysia.. Then timbul plak lagi satu story yg diorang nk datang brapa ramai ntah nk serang Malaysia.. 18 aribulan 9 or 10 aku pun dah lupa dah.. Tengok x der apa2 pun.. 1 ari aku tunggu tengok berita kt TV.. X der pun riot.. Ckp besar btol la..

Wokeh.. Kebanykkan rakyat Indonesia menghina rakyat Malaysia katanya kita ni “maling” ataupun “pencuri”.. Kata diorang kita curi budaya diorang.. Sbenarnya diorang yg pencuri.. Diorang yg maling.. Diorang x der daya kreativiti sndiri.. Diorang curi hasil kerja orang lain & ubah skit so nmpak mcm diorang nyer work.. Diorang lagi teruk.. “International stealer..





















Atas ni ialah cover filem2 Indonesia yg tiru cover filem2 antarabangsa.. Ni baru cover filem.. Content or jalan cerita aku x tau la since aku x tengok pun filem2 kt atas ni.. Ntah2 storyline pun sama gak.. X tau la kan.

by KertaZ
Labels: 0 comments | | edit post

Nasi Pattaya tak Wujud di Pattaya, Thailand????

Siapa yang tak tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Semua orang Malaysia tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Nasi goreng yang di bungkus dengan telur. Di hidangkan bersama sos atau sambal belacan dan mungkin ditambah pula ikan bilis. Ermmm sedapnya.

Tapi tahukan anda semua dari mana asalnya Nasi Pattaya? Saya masih lagi mencari jawapan ini sehingga sekarang. Pada mulanya aku ingat Nasi Pattaya berasal dari Pattaya Thailad. Tapi silap. Ianya bukan dari Pattaya.

Sebabnya member aku ada pergi satu training di Pattaya Thailand tahun lepas. Untuk makan malam dia bersama rakan-rakan lain pergi ke kedai makan. Dia dengan confidentnya order satu Nasi Goreng Pattaya. Pattaya fried rice dalam englishnya. Tapi orang kedai tu cakap tak ada. Dan sememangnay tak ada Nasi Pattaya di Pattaya Thailand.

Sepanjang 3 minggu di sana, member aku teruskan pencarian untuk makan Nasi Pattaya. Yer laa nak rasa macam maner Nasi Pattaya Original dari tempat asalnya. Sememangnya tak ada pun Nasi Pattaya di Pattaya. Yang ada hanyalah Tom Yam. Makanan yang seakan sama dengan Malaysia. Tapi memang power. Untuk confrim lagi, dia bertanyakan orang-orang di sana. Memang tak wujud Nasi Pattaya ataupun Nasi yang seakan-akan Nasi Pattaya.

Untuk membuktikan lagi cerita member aku ni. Aku bertanyakan seorang supplier yang berasal dari Thailand. Datang untuk setup satu machine di sini. Aku pun tanya kepada dia. Ada tak nasi pattaya di Thailand. Atau di mana-mana sahaja di Thailand? Dia jawab memang tak ada. Yang ada hanyalah nasi goreng biasa. Jadi memang tak ada Nasi Pattaya di Pattaya dan Thailand.

Jadi dari mana ya Nasi Pattaya? Daripada Kelantan ker? Ataupun Siam ker? Sebab kedai-kedai orang Kelantan banyak membanjiri muka bumi Malaysia ni dan pula Nasi Pattay biasanya boleh didapati di sini. Kalau kawan-kawan tahu, sila laa tulis di ruangan komen yer….

Labels: , 1 comments | | edit post

Patung di Dataran Merdeka

Patung di air pancut Dataran Merdeka . ????

Patung ni berwajah pelik dan jelas mencemarkan imej Malaysia sebagai negara Islam.

Pihak yang berkenaan tidak sensitif dengan benda-benda camni yang boleh menyinggung perasaan orang Islam.


Labels: , 0 comments | | edit post